Panoramabilder


Tag först några vackra bilder, där varje bild helst överlappar den föregående med 30-50%. Ju mer vidvinkel, desto större överlappning vill man ha. Ett stativ underlättar men är inget krav, om det inte finns detaljer i förgrunden. Då är det också viktigt att kameran vrider sig runt objektivets ingångspupill för att man inte skall få perspektivfel.

         

Därefter kör man ett program som rätar upp perspektivfelen, vrider bilderna rätt och flätar ihop dem till en. Själv föredrar jag programmen PanoTools med PTGui. De är ganska svåra att lära sig, men kan å andra sidan skapa en utfil i flera lager som kan läsas in i Photoshop. Där sker sedan den sista finputsningen, och man kan själv välja vilka detaljer man vill ha med från den ena eller andra bilden.

Photoshop lager
Om man lyckas blir det färdiga resultatet en panoramabild med nästan helt osynliga skarvar. Människor och bilar som rör sig är inget större problem. Det ordnar man ganska lätt genom att flytta bildskarvarna något. Något värre kan vissa molntyper och vågor på vattnet vara. Båtar som rör sig och skapar svallvågor är en mardröm! Om solen lyser och går i moln då och då, gäller det att ta alla bilder i samma ljus.

För utskrift använder jag en Epson 1290. Papper med högblank yta finns på rulle - 10m x 210mm kostar c:a 500 kr. Mina bilder brukar bli 0.8 - 1 meter breda. Kvalitén blir otroligt bra! Nästan bättre än när man lämnar in till ett labb, och man har själv kontroll över allting - färger, kontrast, ljus och skärpa.

Här nedanför kan du se några exempel som jag har gjort. De färdiga bilderna som jag använder för utskrift är alldeles för stora för att visa här; de brukar vara mellan 5000-10000 pixels breda och ha en filstorlek på 50-120Mb.
Klicka på bilderna nedan för att se några medelstora versioner.

Årstabron Sandstrand på Södermalm. Maj 2003.
Årstabron Årstaviken med Årstabron. Maj 2003.
Rosenudd Rosenudd utanför Smådalarö. Sommaren 2002.
Årstabron Årstaviken med Årstabron. Pingstafton 2002.
Lena&Hasse's place Här bor Lena och Hasse i Västerås. Som gjort för ett panorama.
Riddarfjärden Riddarfjärden den här juldagen 2001 var fantastisk!
Riddarfjärden Utsikten från Mariaberget över Riddarfjärden får man ju inte missa!
Djurgården mot Strandvägen Om man går bara 75 meter från Strandvägen i Stockholm kan det se ut så här.
Moderna Muséet Alla Nicki de Saint Phalle-skulpturerna utanför Moderna Muséet fick plats på ett 200°-panorama.
Skeppsholmen mot Djurgården En knepig bild på Skeppsholmen med alla gungande båtar. Djurgården med Wasavarvet i bakgrunden.
Utsikt stadshustornet En underbar utsikt från Stadshustornet mot Gamla Stan i öster.
Från stadshustornet När man väl har klättrat upp i Stadshustornet, blir man rikligt belönad.
Kungsträdgården mot Slottet En härlig sommardag i Kungsträdgården.
Stockholms Ström från Skeppsholmen Min första riktiga panoramabild. Stockholms Ström våren 2001.

Skicka ett mail om du har några frågor.

Tillbaka till startsidan